De doula

Doula is van oorsprong Grieks en betekent ‘dienende vrouw' of 'slavin’. Een doula wordt ook wel een zwangerschapscoach, geboortecoach of bevallingscoach genoemd.

Wil je je graag zo goed mogelijk voorbereiden op je bevalling?
Of voelt je partner zich onwennig met zo'n spannende gebeurtenis in het vooruitzicht? Weet hij/zij niet wat jullie te wachten staat en hoe hij/zij echt jouw rots kan zijn tijdens de geboorte van jullie kindje?

Je doula weet raad!

Voordelen doula

Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat vrouwen die bevallen met een doula aan hun zijde een lager risico hebben om te bevallen met een keizersnede en een grotere kans hebben op een spontane vaginale bevalling.

Ook wordt aangetoond dat wanneer er continue ondersteuning aanwezig is voor de barende vrouw, zij minder nood blijkt te hebben aan pijnstilling, de arbeid gemiddeld korter duurt en de Apgar-score bij de baby na 5 minuten vaker hoger ligt.

Wat doet een doula?

Afhankelijk van de nood die jullie voelen als koppel kom ik 3 of meer keer langs tijdens de zwangerschap zodat jullie, tegen de tijd dat jullie baby'tje geboren zal worden, sterk in je schoenen staan om van deze bevalling een mooie herinnering te maken die jullie ook echt samen beleefden.

Een doula is er voor het koppel. Ik sta klaar voor zowel de zwangere als haar partner. Ik neem nooit de rol van de partner over, ik vul de ondersteuning voor de barende vrouw aan en sta de partner in zijn/haar ondersteunende rol dus ook bij waardoor deze op zijn/haar beurt de barende vrouw weer beter kan steunen.

Samen bereiden we jullie ook voor op de kraamperiode, we maken een kraamplan op zodat jullie wensen en noden duidelijk en overzichtelijk zijn voor iedereen die hulp wil bieden na de geboorte.

De prenatale begeleiding die ik geef, vervangt de prenatale medische opvolging van een vroedvrouw niet. De prenatale gesprekken van een doula vullen de medische begeleiding van de vroedvrouw aan met emotionele en fysieke voorbereidingen op de geboorte. De doula ondersteunt toekomstige ouders op een niet-medische manier. De zorg die een doula biedt is een aanvulling op de medische zorg.

 

Voorbereiding is key!

Als doula bereid ik je goed voor op je bevalling. Ik informeer je over je mogelijkheden en leer  je houdingen en technieken aan om te gebruiken tijdens de arbeid en bevalling. Ik leg je uit hoe een geboorte nu precies in mekaar zit en wat je allemaal kan doen om deze zoveel mogelijk positief te beïnvloeden. 

 

Elke begeleiding wordt afgestemd op de specifieke noden en behoeften. Elke vrouw is uniek, elk koppel is uniek, dus elke begeleiding is eveneens uniek.

Hypnobirthing Mechelen, Zemst, zwanger, zachte bevalling, zachte geboorte, geboortecoach mechelen, bevallingscoach, doula begeleiding mechelen, bevallingscoach

Zaken die je (als koppel) al tijdens je zwangerschap oefent, zullen op het moment van de bevalling niet onwennig aanvoelen en op die manier zal je ze sneller gaan toepassen wanneer de bevalling wordt ingezet. Wanneer je weet wat er nu eigenlijk precies gebeurt in je lichaam tijdens de geboorte, kan je er makkelijker in meegaan en eventuele angsten loslaten. Goed voorbereid beval je gewoon fijner!

Tijdens de prenatale gesprekken wordt ook je partner klaar gestoomd voor de bevalling. Hij/zij gaat precies weten wat er gedaan kan worden om jou te ondersteunen. De bevalling zal op die manier een gebeurtenis worden die jullie altijd zal bijblijven als iets wat je samen hebt kunnen doen. Je partner wordt jouw rots door de voorbereidingen die we samen treffen al tijdens de zwangerschap.

 

Emotionele en fysieke steun

Ik ondersteun je, zowel emotioneel als fysiek, tijdens de arbeid en bevalling. Ik blijf de hele tijd aanwezig, ik blijf bij jou. Indien gewenst dichtbij of eerder op de achtergrond, zoals jij het wil, maar ik zal er de hele tijd zijn. De aanwezigheid van een doula werkt als het ware therapeutisch voor de barende. 

Al je vragen worden vooraf beantwoord, je eventuele angsten besproken en jullie zelfvertrouwen flink gestimuleerd. Ik kom langs zo vaak als nodig, maar zeker minstens 3 keer zodat we de kans krijgen echt een band op te bouwen. Hoe vroeger je contact opneemt, hoe meer tijd we hebben om mekaar echt goed te leren kennen.

Omdat het zo belangrijk is dat we mekaar leren kennen en jullie je comfortabel voelen in mijn aanwezigheid, starten we met een gratis kennismakingsgesprek. We toetsen jullie verwachtingen af en voelen of we een klik hebben. Jullie beslissen nadien samen of je de begeleiding wil opstarten en brengen me hiervan op de hoogte.

 

Je doula staat klaar 24/7

Vanaf 37 weken zwangerschap heb ik mijn telefoon 24/7 aan staan, zodat jij me op elk moment van de dag of nacht kan bereiken. Van zodra het rommelt in je buik en je denkt dat de bevalling is ingezet, verwittig je mij en kom ik naar jullie toe. Ik blijf bij jullie tijdens de hele arbeid en bevalling, zowel thuis als in het ziekenhuis, en ondersteun jou en je partner daar waar nodig en mogelijk.

Eens je baby'tje lekker warm op je buik ligt en de rust is terug gekeerd, laat ik jullie genieten van dat mooie, prille geluk.

Tijdens de kraamperiode kom ik nog een keer langs om de bevalling uitvoerig te bespreken, eventuele vragen te beantwoorden, te reflecteren en ons traject samen af te ronden.

 

Geboorte foto's

Indien je dit wenst, maak ik tijdens het gehele geboorteproces en vlak na de geboorte ook foto's.

Over geboortefotografie lees je hier meer.

 

 

Ben je op zoek naar een doula om je bij te staan, neem dan contact op via evy.doula@gmail.com voor al je vragen of voor het plannen van een vrijblijvend kennismakingsgesprek.


Veel liefs,
Je doula,
Evy