Stuitligging
Wanneer je te horen krijgt dat je baby in stuit ligt, betekent dit dat hij niet met z'n hoofdje naar beneden ligt maar met z'n billen of voetjes. Dit hoeft geen probleem te zijn, maar naarmate de bevalling nadert, hebben de meeste mensen toch liever een hoofdje dat is ingedaald dan billetjes of voetjes die als eerste indalen :-)
Ongeveer tussen de 32 en de 37 weken zal je baby zich gaan settelen in de houding die voor hem op dat moment het meest ideaal lijkt om geboren te worden binnenkort.

Wat nu?
Je hebt enkele opties:
- Je doet niets en
- hoopt dat de baby alsnog vanzelf draait of kiest bewust voor een vaginale stuitbevalling (in overleg met je gynaecoloog).
- laat je baby geboren worden per keizersnede.
- Je bespreekt met je gynaecoloog de mogelijkheden rond uitwendige kering.
- Je vraagt een stuitconsult aan
- om de baby uit te nodigen alsnog spontaan te keren en de kans op een natuurlijke vaginale bevalling aanzienlijk te vergroten.
- om de uitwendige kering bij de gynaecoloog nadien soepeler te laten verlopen.
Je zal vaak horen dat een stuitligger per definitie met een keizersnede geboren moet worden, maar dat is eigenlijk niet helemaal waar. Sommige gynaecologen zijn gespecialiseerd in stuitbevallingen en zullen, na een grondige risicoanalyse, beslissen dat je alsnog vaginaal mag bevallen. Informeer zeker bij je eigen gynaecoloog of deze hiervoor openstaat en of hij/zij hier ervaring mee heeft. Indien niet, kan je ook op consultatie gaan bij een gynaecoloog gespecialiseerd in stuitbevalling om zijn/haar mening te horen en op basis daarvan een beslissing te nemen.
Het stuitconsult
Een stuitconsult wordt best gepland rond de 33ste zwangerschapsweek, dit is de ideale moment om te starten met de oefeningen en Moxa-therapie.
Alle technieken die worden aangeleerd vergroten de kans dat je baby zicht verplaatst naar hoofdligging, maar 100% garantie kan helaas niet geboden worden. In elk geval is wel aangetoond dat Moxa-therapie je kansen op een spontane draaiing enorm vergroot.
Tijdens een stuitconsult zijn er verschillende zaken die aan bod komen. Ik leg vooraf alles uit; de bedoeling is dat je dit consult samen volgt met je partner, zodat hij/zij volledig mee is met de technieken en oefeningen en jullie deze nadien thuis samen verder kunnen zetten.
Ik zal je technieken aanleren om je bekken te ontspannen en daardoor meer ruimte te creëren voor je baby. Meer ruimte - meer bewegingsvrijheid - meer kans op een spontane draaiing.
We stimuleren de doorbloeding van de blaasmeridiaan (en zo het spierweefsel in het bekken) door middel van Moxa-therapie en acupressuur. Dit stimuleert de baby om te bewegen (en dus hopelijk ook om te draaien). Je krijgt een Moxa-stick om de therapie zelf verder te zetten na het consult.
Ik geef je nog enkele tips & tricks om de kans op slagen zo groot mogelijk te maken en blijf steeds telefonisch bereikbaar voor je vragen.

Tarief
Een stuitconsult komt op 65€.
Ik blijf nadien bereikbaar tot aan de geboorte voor eventuele vragen.
Prijs exclusief km-vergoeding.