Een doula? Wasda?

De meerderheid van de mensen wie ik tegenkom, kijkt me nog steeds heel vragend aan als ik vertel dat ik doula ben. Ik zeg dan dat ik koppels begeleid tijdens de bevalling en dan komt standaard de reactie; oh, je bent vroedvrouw... Neen, ik ben doula :-)

Als doula begeleid ik koppels in hun voorbereiding op de geboortedag van hun kindje. We pakken onzekerheden aan en zorgen dat geen enkel onderwerp onbesproken blijft. We denken samen heel bewust na over hoe zij de geboorte van hun kindje graag willen beleven en stellen op basis daarvan hun persoonlijke geboortewensen op. 
Met alle neuzen in dezelfde richting en een gezonde portie (zelf)vertrouwen op zak, leven we samen toe naar de grote dag. Ik ondersteun het koppel thuis en/of in het ziekenhuis van zodra de bevalling wordt ingezet en blijf bij hen tot de baby rustig op mama's borst ligt.

Het verschil tussen doula en vroedvrouw? Doula's voeren geen medische handelingen uit en geven ook geen medisch advies. Wij focussen onze zorg op voorbereiding en op emotionele, fysieke en praktische ondersteuning van beide aanstaande ouders.

Doula begeleiding als voorbereiding op je bevalling

Tijdens de zwangerschap kan je beroep doen op een doula om jou en je partner te begeleiden in de voorbereidingen op de geboortedag van jullie kindje.
Moeten we ons daar dan op voorbereiden? Dat is een vraag die ik vaak krijg en het antwoord is, je moet helemaal niets.

 

Feit is wel dat je goed voorbereid een grotere kans hebt om de bevalling als positief te ervaren en er mooie herinneringen aan over te houden, ongeacht hoe (medisch) deze zal verlopen.
Als je samen bewust hebt nagedacht over deze bijzondere gebeurtenis en je weet van elkaar wat je beiden belangrijk vindt, kan je echt rekenen op mekaar tijdens de bijzondere geboortereis. 

Indien gewenst kunnen we enkele weken na de geboorte ook een nabespreking plannen om terug te blikken op de bevalling en hoe jullie deze ervaren hebben.

Jullie kiezen zelf hoeveel voorbereidende gesprekken we plannen en op welk moment in de zwangerschap. Soms heb je wat extra steun nodig in het begin van de zwangerschap, andere mama's pas op 36 weken zwangerschap.  

Afhankelijk van de voorwaarden van jouw ziekenfonds, kunnen deze gesprekken (deels) terugbetaald worden. Check zeker de huidige voorwaarden op de website waar je als aanstaande mama bent aangesloten. Indien je partner bij hetzelfde ziekenfonds is aangesloten, is het voordeel vaak groter. Indien je partner bij een ander ziekenfonds is aangesloten, betaalt alleen het ziekenfonds van de moeder een gedeelte terug.

 

Doula begeleiding tijdens de bevalling

Alles start met een kennismakingsgesprek. Het is heel belangrijk dat zowel jij als je partner zich veilig en fijn voelen in mijn gezelschap en dat we een wederzijdse 'klik' hebben. Op basis van de eerste kennismaking, beslissen jullie of we samen verder gaan of niet.

Indien je een fijn gevoel had bij het kennismakingsgesprek, starten we met 3 begeleidingsgesprekken ter voorbereiding op de geboorte van jullie kindje. Zo leren we elkaar alvast goed kennen en kunnen we werken aan een fijne vertrouwensband. Alles wat je moet weten om goed voorbereid te zijn op een fijne geboortedag van jullie kindje, komt aan bod. Alle zorgen en noden worden besproken en de gesprekken worden steeds op jullie persoonlijke behoeften afgestemd.

Vanaf de 37ste week zwangerschap ben ik dag en nacht bereikbaar, zodat jullie me kunnen verwittigen wanneer de bevalling wordt ingezet. Ik kom dan naar jullie toe en blijf bij jullie tot enkele uren na de geboorte van jullie kindje.
2 weken later kom ik bij jullie langs en bespreken we hoe de bevalling verliep en hoe jullie dit ervaren hebben.

Ik kan ook steeds een back-up collega voorzien, voor mocht er zich een onverwachte familiale situatie voordoen, zodat jullie 100% kunnen rekenen op persoonlijke ondersteuning tijdens de geboorte. 

 

Geboorte foto's

Wil je graag een blijvende herinnering aan de geboortedag van jullie kindje, dan maak ik tijdens het geboorteproces een volledige geboorte reportage.
Ik leg het hele proces discreet vast met mijn fototoestel en bezorg jullie achteraf alle foto's, video's én een geboortefilmpje op USB-stick.

 

Afspraken zijn steeds onder voorbehoud, mocht een bevalling starten, kan het zijn dat een afspraak verplaatst dient te worden naar een later tijdstip.