De doula anno 2024, een eeuwenoud fenomeen in een modern jasje

Vroeger, lang, lang geleden, was een geboorte een heilige gebeurtenis. De barende vrouw in kwestie werd bijgestaan door de oudere, wijze vrouwen met veel ervaring  (moeder, tante, buurvrouw, vriendin; de vroedvrouwen en doula's van toen) uit haar omgeving.
Ze bracht nieuw leven op deze wereld en werd daar om geëerd en gevierd en dit steeds haar omringd door warme, zorgende vrouwen.

Helaas verging het vrouwen in de geschiedenis niet altijd even goed en werd geboorte, na eerst de heksenvervolgingen (de vroedvrouwen en doula's van toen) door de katholieke kerk, ook nog eens stevig gemedicaliseerd en overgenomen door mannen die gestudeerd hadden, artsen.

In de jaren 1850 besloot Koningin Victoria van Engeland dat ze onder volledige narcose wou bevallen en dat werd lange tijd de standaard voor welstellende vrouwen. Arme vrouwen moesten hun plan vaak maar zelf trekken.

Gelukkig kwam er, nog niet ZO super lang geleden, terug verandering in en werd de vroedvrouw een onderdeel van het medische team rondom de zwangerschap en geboorte.

De doula is dus zo oud als de mensheid zelf, maar haar rol werd verbannen uit het geboorteteam, door de geschiedenis heen.
Sinds enige tijd krijgt ze echter vaker en vaker terug een plaats naast de barende vrouw. Koppels doen beroep op haar ervaring, ter voorbereiding op de komst van hun kindje.
Bovendien vinden ze het fijn als de doula aanwezig is tijdens de geboorte, voornamelijk als extra, continue steun en als hun vertrouwenspersoon.

Ik ben doula Evy, aangenaam!

Als doula begeleid ik koppels in hun voorbereiding op de geboortedag van hun kindje.
We pakken onzekerheden aan en zorgen dat geen enkel onderwerp onbesproken blijft. We denken samen heel bewust na over hoe jullie de geboorte van jullie kindje graag willen beleven en stellen op basis daarvan jullie persoonlijke geboortewensen op. 

Met alle neuzen in dezelfde richting en een gezonde portie (zelf)vertrouwen op zak, leven we samen toe naar de grote dag.
Ik ondersteun jullie thuis en/of in het ziekenhuis van zodra de bevalling wordt ingezet en blijf bij jullie tot de baby rustig op mama's borst ligt.

Het verschil tussen een doula en een vroedvrouw?
Doula's voeren geen medische handelingen uit en geven ook geen medisch advies. Als doula focussen we onze zorg voornamelijk op een goede voorbereiding én emotionele, fysieke en praktische ondersteuning van beide aanstaande ouders. En dit tijdens de zwangerschap, geboorte en in de kraamtijd. 

Moeten we ons daar dan op voorbereiden? Dat is een vraag die ik vaak krijg en het antwoord is, je moet helemaal niets. 😉

Feit is wel dat je goed voorbereid een grotere kans hebt om de bevalling als positief te ervaren en er mooie herinneringen aan over te houden, ongeacht hoe (medisch) deze zal verlopen.
Als je samen bewust hebt nagedacht over deze bijzondere gebeurtenis en je weet van elkaar wat je beiden belangrijk vindt, kan je echt rekenen op mekaar tijdens de bijzondere geboortereis. 

Doula begeleiding prenataal en tijdens de bevalling

Alles start met een kennismakingsgesprek. Het is heel belangrijk dat zowel jij als je partner zich veilig en comfortabel voelen in mijn gezelschap en dat we een wederzijdse 'klik' voelen bij mekaar. Op basis van de eerste kennismaking, beslissen jullie of we samen verder gaan of niet.

Indien je een fijn gevoel had bij het kennismakingsgesprek, starten we met 3 begeleidingsgesprekken ter voorbereiding op de geboorte van jullie kindje. Zo leren we elkaar alvast goed kennen en kunnen we werken aan een fijne vertrouwensband. Alles wat je moet weten om goed voorbereid te zijn op een fijne geboortedag van jullie kindje, komt aan bod. Alle zorgen, behoeften en noden worden afgetoetst en besproken. En we zorgen ervoor dat jullie als een (h)echt team aan de geboortereis samen kunnen beginnen.
Alle gesprekken worden steeds op jullie persoonlijke behoeften afgestemd.

Vanaf de 37ste week zwangerschap ben ik dag en nacht bereikbaar, zodat jullie me kunnen verwittigen wanneer de bevalling wordt ingezet. Ik kom dan naar jullie toe en blijf bij jullie tot enkele uren na de geboorte van jullie kindje.
2 weken later kom ik bij jullie langs en bespreken we hoe de bevalling verliep en hoe jullie dit ervaren hebben.

Ik kan steeds een back-up collega voorzien, voor mocht er zich een onverwachte familiale situatie voordoen, zodat jullie 100% kunnen rekenen op persoonlijke ondersteuning tijdens de geboortedag. 

 

Afspraken zijn steeds onder voorbehoud, mocht een bevalling starten, kan het zijn dat een afspraak verplaatst dient te worden naar een later tijdstip.