• Nieuwe groepscursus HypnoBirthing start op 24/05/2023 te Muizen bij Mechelen!
  • Zomercursus HypnoBirthing start 11/07/2023 in het Hof van Beieren te Zemst!
Book an appointment with Doula Evy using Setmore

Wat is een sluitingsritueel?

Het is om te beginnen een ritueel dat je verschillende namen kan geven, het kan een sluitingsritueel zijn, een verwelkomingsritueel, een overgangsritueel,... De naam die juist voelt voor jou, die past bij de intentie met dewelke je het ritueel wil ontvangen, dat is de juiste naam, die naam zullen we gebruiken voor jouw ritueel.

Tijdens het ritueel word je uitgenodigd om te ontspannen, iets af te sluiten of net te verwelkomen, te vieren, te eren, naar binnen te keren, stil te staan (figuurlijk dan want je ligt
neer :-) , te voelen wat je lichaam aangeeft, wat het los wil laten.
Je wordt gedragen, met warme liefde omringd in een veilige setting waar alle emoties welkom zijn. Je wordt verzorgd, verwarmd, aangeraakt, gemasseerd, ingebakerd of ‘gesloten’ en nadien weer ‘geopend’. Je wordt gezien en gehoord. Je mag er zijn, met alles wie je bent en alles wat je bent.

Wanneer kan je het ritueel ontvangen?

Om een nieuwe fase in je leven te vermelkomen (bv, het moederschap, je nieuwe ik na een scheiding,...)
Om een fase van je leven af te sluiten (bv, je zwangerschap, een zwangerschapsverlies, een relatie, een rouwperiode,...)
Wanneer je jezelf graag een moment van zelfzorg gunt.
Wanneer je voelt dat je met je geblokkeerde emoties aan de slag wil gaan.

In sommige culturen wordt het ritueel zelfs 5 tot 6 keer herhaald tijdens de eerste 40 dagen na de bevalling. Wekelijks even een moment voor jezelf, tussen het zorgen door even voor jou laten zorgen. Heerlijk lijkt het me :-) 

Mocht je bevallen zijn middels een keizersnede, zal het ritueel pas ontvangen mogen worden van zodra je wonde volledig genezen is.

Waarom een ritueel plannen?

Het is om te beginnen gewoon echt een fijn ritueel om te ontvangen. Je voelt de vrouwelijke, liefdevolle energie stromen. Je bent veilig omringd, je hoeft even helemaal niets, alleen maar ontvangen.

Na een zwangerschap kan het fijn zijn om je lichaam op deze manier te ondersteunen in het herstel. Het ritueel wordt ook Closing the bones genoemd, omdat je letterlijk het lichaam en dus ook de botten gaat sluiten. Vooral het bekken wordt strak ingebonden, wat een heerlijk ondersteund gevoel geeft. Ze hebben 9 maanden lang plaats gemaakt voor de baby, zich geopend om de baby geboren te laten worden, dus het voelt heel fijn om ze te helpen zich weer te sluiten na de geboorte.
Bovendien ben je na de geboorte van je kindje 99% van je tijd aan het moederen. Even mentaal tot rust komen en tijd nemen voor jezelf kan echt voor nieuwe, frisse energie zorgen. Zowel mentaal als fysiek.
Eventueel geblokkeerde emoties krijgen de kans om losgelaten te worden.

Wanneer geen ritueel plannen?

Tijdens de zwangerschap
Na een keizersnede wanneer je wonde nog niet genezen is.
Wanneer je enorm veel bloedverlies hebt na je bevalling.
Wanneer je een verzakking van de baarmoeder, blaas of darmen zou hebben.
Wanneer je een botbreuk zou hebben of ziek bent (koorts en/of infectie)

Hoe gaan we te werk?

Vooraf hebben we telefonisch contact om af te stemmen hoe we het ritueel vorm gaan geven en met welke intentie je het graag wil ontvangen. Ook is het belangrijk om hier te voelen of we de juiste match zijn om samen een dergelijk ritueel te organiseren.

Het ritueel kan door mij alleen gegeven worden of samen met jouw partner, zus, vriendin, moeder,... Of ik kom samen met een collega doula om jou met 4 in plaats van 2 handen te dragen en masseren tijdens het ritueel. Indien er een tweede doula wordt ingeschakeld, zal de prijs iets omhoog gaan. Dit bespreken we vooraf.

We kunnen starten met een kruidenbad of voetenbadje, een yoni steam, een lichaamsmassage (eventueel met 4 handen) en nadien gaat het eigenlijke sluiten van start. Er is ruimte voor emoties, woorden, muziek, wat we samen besproken hebben.

Het ritueel zelf gaat om het sluiten van je lichaam met de rebozo's. Je wordt als het ware ingebakerd, net zoals we soms bij baby's doen. Het geeft je een heerlijk veilig en geborgen gevoel. Je keert in jezelf, krijgt een moment van rust en overgave, emoties krijgen de ruimte, alles mag er zijn.
Wanneer jij er klaar voor bent, word je met evenveel zorg als je werd 'gesloten' weer los gemaakt. Rebozo per rebozo maken we rusten en traag los. Je voelt de energie stromen, je voelt je verfrist, opgeladen en helemaal verbonden met je lichaam. 
Het ritueel zet zaken in je lichaam in beweging. Het brengt, rust, heling en verbinding met jezelf en je lichaam. Het is een geschenk voor jezelf als mens, als vrouw, als partner en als (nieuwe) moeder. 

Wanneer het ritueel klaar is, praten we even rustig na met een theetje en een lekkere snack of een tasje soep.

Sluitingsritueel, closing the bones, ritueel, overgangsritueel, afscheidsritueel, verwelkomingsritueel, mechelen, zemst, londerzeel, willebroek, haacht, ontspannen, emoties loslaten, zelfzorg, zorgen voor jezelf, tijd voor jezelf, persoonlijke groei, zelf