23/01/22 mijn aller eerste doula baby werd geboren

Ik leerde mama en papa kennen in november naar aanleiding van mijn eerste oproepje naar een zwanger koppel om te begeleiden bij wijze van stage. Zij wilden graag een doula bij de bevalling van hun tweede kindje dat in januari verwacht werd en gaven me hun vertrouwen om hen te begeleiden tijdens de zwangerschap en bevalling. Ik kwam terecht bij een heerlijk liefdevol en tof koppel. De prenatale gesprekken waren steeds heel leuk en ik zag hen een laatste keer prenataal vlak voor de feestdagen. 

Lees meer »

De melkbad zwangerschapsshoot

Na enkele oefensessies ben ik helemaal overtuigd van het concept dat ik graag wil aanbieden.Een relax-melkbad-zwangerschapsshoot.Ik nodig de mama in spé graag uit bij mij thuis waar alles voor haar klaar staat tegen wanneer ze aanbelt. De badkamer is gevuld met kaarslicht en de eerste decoratie al klaar gelegd.We bespreken kort wat ik precies ga doen en de mama kan me haar richtlijnen of voorkeuren op dit moment ook duidelijk maken.Van zodra ze het bad in gaat tot wanneer ze eruit komt, kan ze genieten met al haar zintuigen. Rustige muziek, aromatherapie, een voedend bad en het kaarslicht maken de badkamer tot een waar relaxatieoord. En ik, ik maak tegelijkertijd rustig een heleboel foto's van haar mooie, zwangere lijf. Na een heerlijke douche gaat de mama helemaal ontspannen naar huis en maak ik de foto's klaar om haar digitaal door te sturen.

Lees meer »

De kraamperiode

De kraamperiode is de periode van de eerste 6 weken na de bevalling. De periode waarin de nieuwbakken mama volop herstelt van haar bevalling en de zwangerschap en zich, samen met haar partner, aanpast aan het leven met een pasgeboren kindje erbij. Het herstel, fysiek, en de groei, emotioneel, hebben tijd nodig.Na de bevalling is het namelijk niet meer zoals het vroeger was. Je begint aan een nieuw hoofdstuk, met een nieuw mensje erbij. En dit mensje moet je ook leren kennen.Je zal vloeien (bloedverlies), je bekkenbodem is verzwakt, je kan enorm moe zijn van de fysieke inspanning die de bevalling was en daarbovenop gieren er nog tal van hormonen door je lijf die opnieuw een balans moeten zien te vinden. Kortom, je verdient het als pas bevallen mama echt om goed verzorgd te worden, goed voor jezelf te zorgen en regelmatig een extra momentje rust te nemen.

Lees meer »

Opleiding 'Doula essentials'

Zaterdag 23/10 nam ik deel aan een extra opleidingsdag rond hands-on technieken voor de doula.We leerden technieken om vrouwen tijdens de zwangerschap en bevalling te helpen ontspannen, te ondersteunen en om de bekkenregio meer ruimte te laten maken voor de baby. Zeer nuttig zijn vooral de technieken om het bekken te ontspannen en zo de baby die nog in stuit ligt de kans te geven alsnog zelf te veranderen naar een gunstigere positie. Het woord stuitconsult viel tijdens de opleiding en er kwamen spontaan weer enkele nieuwe en heel leuke ideeën in mij op :-)

Lees meer »

Ons geboorteverhaal

Het was vrijdag 24 mei 2019, 2 dagen voor onze uitgerekende datum. Ik werd die dag in de namiddag gestript. Mijn gynaecoloog was dat weekend van wacht, zei ze met een knipoog. Wist ik veel wat ‘strippen’ in deze context betekende, dus ik liet haar maar begaan… AUW, dat deed pijn. Maar gelukkig, net zo snel als de pijn kwam, was die ook weer weg en dus gingen we weer naar huis wachten tot de bevalling op gang zou komen.

Lees meer »

EDN 2021 Online Conference

Voor het eerst nam ik deel aan de EDN (European Doula Network) Conference die jaarlijks doorgaat voor doula's van over heel Europa. En wat een warm welkom was dat?! Zoveel vrouwen met hetzelfde doel, zoveel liefde en warmte, ik voelde dat ik was waar ik moest zijn, te midden tussen de doula's :-)

Lees meer »