• Nieuwe groepscursus HypnoBirthing start op 24/05/2023 te Muizen bij Mechelen!
  • Zomercursus HypnoBirthing start 11/07/2023 in het Hof van Beieren te Zemst!

01/03/2023 - Hannah werd geboren

Mijn eerste doula-baby van dit jaar mocht op 1 maart het levenslicht zien. Hannah werd geboren na een ingeleide bevalling omdat bij de mama zwangerschapscholestase werd vastgesteld. Ze had de juiste reflex gehad om naar de huisarts te gaan nadat ze uit het niets enorme jeuk kreeg over haar hele lichaam.

Lees meer »

18 december 2022 - Maya werd geboren

36 weken zwanger was deze mama toen ze me voor het eerst contacteerde. We maakten kennis en het klikte meteen, ik zou hun doula zijn tijdens de geboorte van hun tweede kindje. We keken er samen naar uit, het zou een fijne bevalling worden, de vibes zaten goed :-)

Lees meer »

23 november 2022 - De geboortedag van Emir

17u00 op een doorsnee woensdagavond. Ik stond te koken toen ik een berichtje kreeg van mama, ze was op controle gegaan in het ziekenhuis. Ze had al een hele tijd een onrustige buik, dus wou ze toch even een check-up laten doen. Wat bleek, de baby ging vandaag komen.

Lees meer »

20/11/2022 - Lewis werd geboren

Met een hyperactieve baarmoeder had deze mama het een hele zwangerschap lang rustig aan moeten doen. Bij de minste prikkel, schoot haar baarmoeder in actie. Vooral die laatste weken van de zwangerschap heel lastig, want ja, was het nu dan begonnen of niet? :-) Spannende tijden dus, zeker als je tot 41 weken en 2 dagen doorgaat! 

Lees meer »

31/08/2022 - De geboortedag van Luna

Een goeie week na de geboorte van Bowie, ging de telefoon om iets voor 02u00 's nachts. De mama van Luna ging de avond voordien op vraag van de gynaecoloog naar het verloskwartier om haar lichaam een klein duwtje te geven, in de hoop dat de bevalling ingezet zou worden. En voilà, op 3 uur tijd kwam haar lichaam in actieve arbeid en was het al tijd voor deze doula om in haar kleren te springen :-) Daar aangekomen ving mama de golvingen heel mooi op. Papa gaf tegendruk en ze deden het geweldig samen. Toen de golvingen wat intenser werden, ging mama in bad en vond daar haar tweede adem. Ze kon even op adem komen tussen de golvingen door, maar ook dat duurde niet lang. 

Lees meer »

23 augustus 2022 - Bowie werd geboren

Exact 7 maanden na Lily, werd enkele dagen geleden Bowie geboren, doula-baby nummer 2, HypnoBirthing baby nummer 1. En wauw, wat was het een mooi traject.In mei van dit jaar leerde ik dit prachtige koppel kennen. Ze hadden al een zoontje van bijna 3 en waren nu in blijde verwachting van hun tweede kindje. Helaas verliep de eerste bevalling niet zoals verwacht en hield mama er een serieus trauma aan over. Diepgewortelde angsten die ze nu wou proberen overwinnen tegen de geboorte van hun tweede kindje.

Lees meer »

Gecertificeerd HypnoBirthing docent

Het is zover! En hoe tof is dat?!Na een traject van 6 maanden opleiding volgen en stage doen mag ik mezelf gecertificeerd HypnoBirthing docent noemen. Zo trots dat ik het toch maar gedaan heb. Zo fijn dat ik ook de bevalling van het koppel aan wie ik mijn stage cursus gaf mag bijwonen. We kijken er alle 3 samen enorm naar uit :-) Dat verhaal volgt hier later zeker ook!

Lees meer »

23/01/22 mijn aller eerste doula baby werd geboren

Ik leerde mama en papa kennen in november naar aanleiding van mijn eerste oproepje naar een zwanger koppel om te begeleiden bij wijze van stage. Zij wilden graag een doula bij de bevalling van hun tweede kindje dat in januari verwacht werd en gaven me hun vertrouwen om hen te begeleiden tijdens de zwangerschap en bevalling. Ik kwam terecht bij een heerlijk liefdevol en tof koppel. De prenatale gesprekken waren steeds heel leuk en ik zag hen een laatste keer prenataal vlak voor de feestdagen. 

Lees meer »

De melkbad zwangerschapsshoot

Na enkele oefensessies ben ik helemaal overtuigd van het concept dat ik graag wil aanbieden.Een relax-melkbad-zwangerschapsshoot.Ik nodig de mama in spé graag uit bij mij thuis waar alles voor haar klaar staat tegen wanneer ze aanbelt. De badkamer is gevuld met kaarslicht en de eerste decoratie al klaar gelegd.We bespreken kort wat ik precies ga doen en de mama kan me haar richtlijnen of voorkeuren op dit moment ook duidelijk maken.Van zodra ze het bad in gaat tot wanneer ze eruit komt, kan ze genieten met al haar zintuigen. Rustige muziek, aromatherapie, een voedend bad en het kaarslicht maken de badkamer tot een waar relaxatieoord. En ik, ik maak tegelijkertijd rustig een heleboel foto's van haar mooie, zwangere lijf. Na een heerlijke douche gaat de mama helemaal ontspannen naar huis en maak ik de foto's klaar om haar digitaal door te sturen.

Lees meer »

De kraamperiode

De kraamperiode is de periode van de eerste 6 weken na de bevalling. De periode waarin de nieuwbakken mama volop herstelt van haar bevalling en de zwangerschap en zich, samen met haar partner, aanpast aan het leven met een pasgeboren kindje erbij. Het herstel, fysiek, en de groei, emotioneel, hebben tijd nodig.Na de bevalling is het namelijk niet meer zoals het vroeger was. Je begint aan een nieuw hoofdstuk, met een nieuw mensje erbij. En dit mensje moet je ook leren kennen.Je zal vloeien (bloedverlies), je bekkenbodem is verzwakt, je kan enorm moe zijn van de fysieke inspanning die de bevalling was en daarbovenop gieren er nog tal van hormonen door je lijf die opnieuw een balans moeten zien te vinden. Kortom, je verdient het als pas bevallen mama echt om goed verzorgd te worden, goed voor jezelf te zorgen en regelmatig een extra momentje rust te nemen.

Lees meer »

Opleiding 'Doula essentials'

Zaterdag 23/10 nam ik deel aan een extra opleidingsdag rond hands-on technieken voor de doula.We leerden technieken om vrouwen tijdens de zwangerschap en bevalling te helpen ontspannen, te ondersteunen en om de bekkenregio meer ruimte te laten maken voor de baby. Zeer nuttig zijn vooral de technieken om het bekken te ontspannen en zo de baby die nog in stuit ligt de kans te geven alsnog zelf te veranderen naar een gunstigere positie. Het woord stuitconsult viel tijdens de opleiding en er kwamen spontaan weer enkele nieuwe en heel leuke ideeën in mij op :-)

Lees meer »

Ons geboorteverhaal

Het was vrijdag 24 mei 2019, 2 dagen voor onze uitgerekende datum. Ik werd die dag in de namiddag gestript. Mijn gynaecoloog was dat weekend van wacht, zei ze met een knipoog. Wist ik veel wat ‘strippen’ in deze context betekende, dus ik liet haar maar begaan… AUW, dat deed pijn. Maar gelukkig, net zo snel als de pijn kwam, was die ook weer weg en dus gingen we weer naar huis wachten tot de bevalling op gang zou komen.

Lees meer »

EDN 2021 Online Conference

Voor het eerst nam ik deel aan de EDN (European Doula Network) Conference die jaarlijks doorgaat voor doula's van over heel Europa. En wat een warm welkom was dat?! Zoveel vrouwen met hetzelfde doel, zoveel liefde en warmte, ik voelde dat ik was waar ik moest zijn, te midden tussen de doula's :-)

Lees meer »